Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM
Cum construiesti un portofoliu pe cresterea pietei

Scriu acest articol în contextul unui trend puternic ascendent, care durează de aproape doi ani. Piața e aproape tot timpul „sus” pe un trend crescător.

Întrebarea e firească în condițiile în care apare teama la cumpărare când piața e în creștere pentru că te-ai putea gândi că ar putea să aibă loc o corecție în orice moment, sau chiar să schimbe trendul, ceea ce ar conduce la pierderi.

Este una din acele situații inconfortabile când vine vorba de tranzacționare în care e important să te uiți la temerile pe care le ai, să iei măsurile necesare pentru acoperirea riscului, dar și să acționezi. Dacă iei în considerare temerile, atunci poți lua măsurile necesare pentru acoperirea riscului și să acționezi pentru a profita de trendul ascendent fară să iți pui în pericol capitalul.

 

Cum să nu ratezi creșterile, dar să-ți protejezi capitalul, când îți construiești portofoliul?

 

Instrumentele de acoperire a riscului pot fi de ajutor în această etapă de construcție a portofoliului. Iți vor da încredere și te vor scoate din zona de blocaj, care e normală atunci când vezi că prețurile urca de la maxim la maxim.

E o teamă cu care m-am confruntat mult timp și eu și pe care o întâlnesc aproape de fiecare dată când susțin un client să-și construiască un portofoliu de la zero.

Uite câteva strategii care, dacă le aplici, te pot ajuta să treci la acțiune, că să nu ratezi creșterile care pot urma, dar să iți protejezi în același timp capitalul.

 

1. Pentru început alege acele acțiuni care sunt pe trend crescător (chiar dacă sunt la maxime) care să aibă o performantă relativă ridicată (performeaza mai bine decât restul pieței) și care sunt susținute de volume în creștere (intră bani în piață). Aceste acțiuni sunt în preferințele investitorilor și vor fi primele în lista lor de cumpărare în cazul unei eventuale corecții. Ne așteptăm să fie mai puțin expuse la scăderi importante.

Tentația este să te uiți după acele acțiuni care au scăzut și prețul e jos dacă îl compari cu maximele. Dar de multe ori aceasta este o capcană. Acțiunile care scad când piața e pe trend crescător, de obicei au un motiv să scadă. Ies bani din aceste companii, ceea ce le face vulnerabile. Există posibilitatea ca prețul să rămână scăzut o bună perioadă, în timp ce piața crește, iar tu vei rata ocazia să profiți de aceste creșteri. Un preț mic nu înseamnă mereu o investiție profitabilă.

 

2. Consolidează rapid fiecare creștere mai mare de un nivel stabilit prin protejarea profitului acumulat cu ajutorul strategiilor cu opțiuni potrivite în acest sens.

 

3. Fii atent la managementul portofoliului, mai ales la gestionarea pierderilor. Acele acțiuni care nu performează conform așteptărilor trebuie gestionate corect, altfel pot afecta negativ randamentul întregului portofoliu.

 

4. Include în portofoliu și o strategie cu opțiuni pentru a te proteja împotriva creșterea volatilității. Asta asigură un confort și liniștește teama (validă) că piață per ansamblu ar putea să intre într-o fază de corecție.

 

Dacă în piață începe într-adevăr o corecție, probabil că vei face multe ajustări în portofoliu.

Dar cel mai important aspect este faptul că strategia de acoperire a riscului va genera un profit (care ar trebui să compenseze pierderea portofoliului) pe care îl poți folosi să cumperi la prețurile deja corectate.

 

Fiecare teamă are cel puțin o soluție

 

Acestea sunt câteva strategii pe care ți le propun în etapa de construirea a portofoliului.

Ceea ce vreau să subliniez este că pentru fiecare teamă sau context „nefavorabil” poate fi modelată cel puțin o soluție cu ajutorul opțiunilor.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poate funcționa pentru viziunea și obiectivele pe care le ai în ceea ce privește portofoliul tău de investiții, programează o întâlnire.

Leave a Comment: